فهرست مطالب

فصلنامه راهور
پیاپی 5 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرحنار مصطفوی صفحه 2
    در عصر حاضر و بر اثر نفوذ و گسترش وسایل ارتباط جمعی که پیام را با موضوعات متنوع، ساختار های گوناگون و گستره جغرافیایی وسیع توزیع می نماید، نه تنها وضعیت های جدید فرهنگی را شکل می دهند، بلکه عامل دگرگونی رد رفتارهای جمعی، گرایش های دید و نگرش های تازه در حوزه فرهنگ عمومی می شوند. از این منظر، فرهنگ عمومی آن بخشی از رفتارهایی است که در افراد جامعه عمومیت دارد ودر حوزه های زندگی اجتماعی جلوه گراست. رفتار ترافیکی به عنوان بخشی از فرهنگ عمومی، بیان کننده میزان تبعیت یا عدم تبعیت اکثریت افراد یک جامعه از قوانین ترافیک هنجار های ترافیک و معیارهای ضروری برای تردد و جابه جایی افراد و وسایل نقیله می باشد که حاکم بر جامعه است. رسانه ها و ارتباطات، امروزه در عمومیت یافتن فرهنگ های جدید، رویه های رفتاری نو و ارایه الگوهای مفید، نقشی قطعی دارند و می توانند تغییرات لازم را در جامعه ایجاد کنند. رسانه های جمعی پیام آموزشی و تبلیغاتی را در زمانی واحد به همه اقشار جامعه و بدون محدودیت زمانی و مکانی و با تنوع ساختاری ارایه می کنند در واقع می توانند بین ساختارهای مرتبط با ترافیک، هماهنگی و انسجام ایجاد کنند.
    و در راستای اصلاح رفتار ترافیکی، لازم است در وهله نخست در نگرش مردم و مسئولان نسبت به ترافیک ایجاد شودلذا این تغییرات و اصلاحات بایستی در دو زمینه «نگرش» و «فرهنگ عمومی ترافیک» صورت پذیرد. برای اصلاح فرهنگ ترافیک لازم است که ابتدا در نگرش مردم و مسولان نسبت به ترافیک تغییراتی به وجود آید. اصلاح رفتار ترافیکی بر اساس، نقش «فردی که رد ترافیک سهیم است» و مخاطب برنامه های آموزشی و تبلیغاتی (ترویجی) رسانه ها جمعی می باشد، تعیین می گردد. علاوه بر نقش رسانه های جمعی در تغییر نگرش و اشاعه باور های جدید و خلق نو آوری، باید به شرایط اجتماعی، دانش اطرافیان، افراد سر مشق جامعه و مشارکت همه جانبه مردم توجه داشت. تغییر نگرش در باره ترافیک بر اساس روش های ترغیب سازی یا متقاعد سازی و در طی مراحل انجماد زدایی جایگزینی و انجماد مجدد صورت می گیرد؛ البته در طی ضرورت های آتی جامعه، انجماد زدایی باید در مراحل چند آغاز گرددزیرا نگرش ها همیشه حالت ارتجاعی و بازگشت دارند. انجماد مجدد به معنی پایان تغییرات نیست. اما برای ثبت نگرش های جدید باید شرایطی را ایجاد کنیم که در ذهن افراد بقا و دوام یابد.
    کلیدواژگان: رسانه جمعی، فرهنگ عمومی، جامعه، تغییر رفتار ترافیکی
  • سرهنگ حمیدرضا عزیزی صفحه 23
    قانون گریزی دارای علل گوناگونی است که ریشه در موضوعاتی از جمله جامعه شناسی، آسیب شناسی اجتماعی، روان شناسی اجتماعی، حقوق، جرم شناسی، فلسفه، اقتصاد، مردم شناسی، تعلیم و تربیت، تاریخ مطالعات فرهنگی و حتی پزشکی قانونی دارد و گویای حلقه های زنجیری است که هر کدام نیاز به تعمق و بررسی دارند.
    عوامل اجتماعی و جامعه شناختی از جمله ریشه های اصلی قانون گریزی شناخته شده اند این بررسی که برگرفته از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد با عنوان «علل قانون گریزی رانندگان متخلف شهر تهران در سال 86» می باشد به برخی مباحث مرتبط، مهم و تاثیر گذار علل اجتماعی و جامعه شناختی در بروز تخلف رانندگان از دیدگاه های مختلف از جمله صاحب نظران بنام مرتبط و نتایج بررسی های بدست آمده می پردازد علاقمندان جهت بررسی بیشتر می توانند به متن پایان نامه به قلم نگارنده مراجعه نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار ترافیکی - قانون گریزی، علل اجتماعی و جامعه شناختی، رانندگان
  • سرهنگ رحیم رمضان آقایی* صفحه 55
    در فرآیند رانندگی خطاهای کاربران شبکه معابر علت اصلی حدود 70 درصد تصادفات و بروز خسارات میباشد. بنابراین کنترل هر عاملی که بتواند تاثیرمستقیم برکاربران شبکه معابر داشته باشد میتواند درصدی از معضل تصادفات را کنترل کرده و مقدمات کاهش آن را فراهم نماید. سامانه های مکانیزه وسایلی موثر در رفتارسازی کاربران شبکه معابر بوده و به طبع کنترل تخلفات رانندگی را در پی خواهد داشت، بی شک بهره گیری و بهره مندی از سامانه های هوشمند مکانیزه از روش های افزایش تاثیر عملیات پلیسی محسوب میگردد.
    کلیدواژگان: سرعت سنج تصویری، نظارت ترافیکی، پردازش تصویر، دوربین نظارتی، نظارت تصویری ترافیک
  • سعید جهانبخش اصل، حبیبه نوری اوغور آباد صفحه 82
    تصادفات جاده ای یکی از اصلی ترین عوامل مرگ و میر و صدمات جانی و مالی محسوب میشود که آثار سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن، جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده است. در اثر تصادفات، روزانه هشتاد نفر در ایران جان خود را از دست می دهند که این امر فاجع های ملی محسوب میشود (رویانیان، 1387). عوامل متعددی ممکن است در بروز تصادفات نقش داشته باشند که از جمله آنها میتوان به مشکلات ناشی از طراحی هندسی جاده، شرایط محیطی و عوامل انسانی اشاره کرد. از میان عوامل محیطی که ایمنی و پایداری حمل و نقل را تحت تاثیر قرار میدهند، میتوان به نقش پدیده های اقلیمی همچون بارندگی، یخبندان، باد و مه اشاره کرد. در این پژوهش، تاثیر سه متغیر عمده هواشناسی)برف، باران و میانگین درجه حرارت(در تصادفات جاده ای استان آذربایجان شرقی با استفاده از آمار سالهای 1382 تا 1384)در مقاطع هفتگی، ماهانه و سالانه مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش میتواند در کاهش هزینه های راهداری زمستانی در مواقع بارش سنگین برف و باران، مورد استفاده اداره راه و ترابری و پلیس راهنمایی و رانندگی قرار گیرد. نتایج نشان داد که به ترتیب بارش، میانگین درجه حرارت و برف در بروز سوانح جاده ای از اهمیت بسیاری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: باران، برف، میانگین درجه حرارت، تصادفات جادهای، استان آذربایجان شرقی
  • حبیبه نوری، سعید جهانبخش، خلیلی ولیزاده کامران صفحه 97
  • علی ناصر معدلی، حمید سوری*، محمد موحدی، محمدرضا مهماندار، الهه عینی، حمیدرضا حاتم آبادی، منصور رضاآذری صفحه 117
    سابقه و هدف
    تاثیر بسیاری از مداخلات انجام شده در ارتقاء سطح ایمنی و کاهش سوانح ترافیکی تاکنون مورد سنجش واقع نشده است. هدف از این مطالعه تعیین اثر برخی مداخلات پلیس راهور ناجا (صدور گواهی نامه یکساله موقت به همراه آموزش جهت دریافت گواهینامه و اجباری شدن استفاده از کمربند ایمنی) درمیزان رخداد مصدومیت های ترافیکی کشور می باشد.
    مواد و روش ها
    داده های مربوط به تعداد سوانح ترافیکی منجر به مصدومیت و فوت درکشور (که توسط پلیس راهور مشخص شده است) در طول یک سال قبل تا دو سال پس از اجرای قانون صدور گواهینامه موقت یکساله (سال 1383) مرحله قبل و بعد از مداخله آمار تصادفات منجر به مصدومیت و فوت در افرادی که درسالهای اول (زیر 23 سال) گواهی نامه رانندگی دریافت بوده اند، همچنین داده های مربوط به شدت سوانح ترافیکی درطول یک سال قبل تا دو سال پس از اجرای قانون اجباری شدن کمریند ایمنی جمع آوری و طبقه بندی شده است مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته
    به طور کلی نسبت تصادفات رانندگان زیر 23 سال از کل رانندگان با گواهینامه پایه 2 در سال قبل از اجرای قانون گواهینامه موقت 8/22% بوده است که در یک سال و دو سال پس از اجرای قانون در دریافت کنندگان گواهینامه ب 1 موقت که زیر 23 سال سن داشتند به ترتیب به 5/15 درصد و 1/16 درصد از کل رانندگان تقلیل یافته است. این کاهش حدود 7 درصدی از نسبت تصادفات در رانندگان زیر 23 سال پس از اجرای قانون صدور گواهینامه موقت از نظر آماری نیز معنی دار بود (سطح معنی داری زیر 001/0). نسبت تصادفات منجر به فوت بدنبال اجرای قانون اجباری شدن کمربند ایمنی نشان داد که از 3/13 درصد تصادفات در یک سال قبل از اجرای این قانون به 9/9 درصد در سال اول و 5/11 درصد در سال دوم پس از اجرای قانون رسیده است.
    نتیجه گیری
    هر دو قانون در پائین آوردن شدت مصدومیت ها و قانون صدور گواهینامه موقت ب 1 در پائین آوردن تعداد تصادفات در رانندگان موثر بوده اند. تداوم برقراری مقررات مربوط به این دو مداخله با همان کیفیت و شدتی که در سال اول پس از مداخله انجام شده است، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، گواهی نامه یکساله موقت، استفاده از کمربند ایمنی
  • دکتر شهریار افندی زاده*، مهندس حسین متولی حبیبی صفحه 132
    سیستم اخذ عوارض از شبکه راه ها، یکی از روش های مدیریت توسعه حمل ونقل در دنیای امروز بشمار می رود. در این مقاله سعی بر آن است تا با توجه به سهم قابل توجه حمل ونقل جاده ای در صنعت حمل و نقل داخلی و نیاز مبرم به ارتقاء کمی و کیفی راه های کشور، سیاستها، اهداف و راهکارهای مختلف مشارکت و سرمایه گذاری افراد جامعه را مورد مطالعه قرار داده تا با بررسی معایب و محاسن هر یک، گزینه(های) قابل اجرا در کشور را تعیین نمود.
    کلیدواژگان: عوارض، حمل و نقل جاده ای، سرمایه گذاری
|
  • Farahnaz Mostafavi Page 2
    Nowadays, due to the wide influence of mass media, which distribute the message with different subjects, various structures in wide geographical area, new cultural situation from and cause transformation of social behaviors, vision tendency and new outlook in the area of public culture. From this point of view, public culture is those type of behaviors which are general in public and manifest in social life. Traffic behavior as some part of public culture, shows the rote of following or not followiing traffic laws, traffic customs and essential standards among society and vehicles. Media and communication means, have decisive role to generalize new cultures, new behavioral policies and present useful patterns and can cause necessary changes in socciety. Mass media present educational, publicity messages in one time to all the society, without time & place limitations. In fact, this can provide coordination among traffic – related structures. In order to change traffic behavior, At first, it is necessary to change people and authorities outlook toward traffic, so, these changes should be done both in “outlook” and “traffic public culture”.
  • Page 55
    In driving process, the route network users mistakes are the reason of 70% accident and their damages. So, control of factors that have direct effect on network users can control accident difficult and reduce them. Mechanized systems are effective devices in network users manner and driving violations controlling. Fruition of mechanized intelligent systtems is the method of increasing police operation.
    Keywords: Descriptive speed meter, traffic supervision, image process, supervision camera, traffic image supervision
  • Habibe Noori, Saied Jahan Bakhsh, Khalil Valizod Kamran Page 82
    Road accident is one of major factors in fatality and financial damage that economic, cultural and social effects threaten mankind. Because of road accident, 80 persons die in IRAN, Daily this is national disaster. In this research, road accident data’s of AZARBAYEJAN-SHARGHI have been used (in three period of 13 82-13 84). With investigation of data’s have been defined that the most of accidents were damaging and happened in normal weather.
    Keywords: Road accident, environmental factors, human factors, road geometric features, AZAARBAYEJAN, SHARGHI
  • Naser, Movahedi A., Soori H.*, Movahedi M., Mehmandar Mr, Ainy E., Hatamabadi Hr, Azari M., Mahfuzpour S., Vafaee R., Massoudinejad Mr Page 117
    Introduction
    In this study we investigated the efficacy of provisional driver licensing and mandatory seat belt use legislations on reducing traffic injuries and the intensity of injuries (fatal or nonfatal).
    Materials And Methods
    Data on traffic accidents and injuries from one year before till two years after the implementation of provisional driver licensing and mandatory seat belt use legislations were obtained from police. After data cleaning and stratification traffic injuries and mortalities from one year before till two year after the implementation of graduate driver licensing compared in those in early years of their driving experience. In addition, to evaluate the efficiency of mandatory seat belt use legislation the intensity of traffic injuries (proportion of deaths) were compared.
    Results
    Drivers under 23 years of age consisted 22. 8% of total accidents in the prior to the implementation of graduate driver licensing. This proportion reduced to 15. 5% and 16. 1% in the first and second year after implementation, respectively, in holders of provvisional B1 type driver license. This approximately 7% reduction in total accident was statistical significant (p<0.001). Regarding the intensity of injuries after the implementattion of the mandatory seat belt use, our findings showed that traffic mortalities consisted of 13. 3% of all traffic accidents in the year prior to the implementation, while this proporttion decreased to 9.9% and 1111.5% in the first and second years after the implementation, respectively.
    Conclusion
    Our findings suggested that both interventions were efficient in reduction of intensity of traffic injuries and provisional driver licensing was also efficient in reducing the crude number of traffic injuries.
    Keywords: Traffic injuries, Provisional driver licensing, Mandatory seat belt use